Iets leren van een uitje met je schoonfamilie? Ja, echt!

Gepubliceerd op 7 september 2020 om 12:17

Stel je voor, je hebt totaal geen zin in dat feestje van je schoonfamilie. Maar ja, het is nou eenmaal je schoonfamilie, ze zijn 30 jaar getrouwd en je moet erheen. Maar poeh, wat zie je er tegenop.

Voordat je samen gaat eten ga je boogschieten met z’n allen. Ook dat nog, denk je. Zo’n stom spel waar ik natuurlijk niks van kan. Met alle ogen op mij gericht. Hoe komen ze erop??

Je stapt met lood in je schoenen in de auto en probeert niet al te negatief te doen tegen je lief. Het is immers zijn familie…

Daar aangekomen voel je je onwennig, zie je veel mensen die je amper kent en houd je je afzijdig. Je ziet meer mensen die zich ogenschijnlijk niet erg gelukkig voelen en denkt: zie je wel, die vinden het ook een stom feest.

Dan krijg je instructies over het boogschieten. Concentratie is het advies en als er iets niet lukt nu… Je gedachten gaan alle kanten op en je hoort maar de helft van wat er gezegd wordt. Dan ben je aan de beurt. Je richt… mis natuurlijk. Tweede keer…. ook mis. Derde keer….. helaas. Je zucht diep en wordt nog chagrijniger.

Stel je voor, je hebt totaal geen zin in dat feestje van je schoonfamilie. Maar ja, het is nou eenmaal je schoonfamilie, ze zijn 30 jaar getrouwd en je moet erheen. Maar poeh, wat zie je er tegenop.

Voordat je samen gaat eten ga je boogschieten met z’n allen. Ook dat nog, denk je.

Je denkt dat je er niks van gaat bakken, maar er zijn wel meer dingen waarvan je tevoren dacht het niet te kunnen en het toch lukte, dus wie weet. En bovendien ben je niet de enige die dit voor de eerste keer doet waarschijnlijk.

Je stapt in de auto en vraagt je lief of hij denkt dat jij kunt boogschieten. ‘Natuurlijk kun je dat, als je je maar concentreert’ is zijn advies. Concentreren denk je, oké, dat ga ik proberen.

Op de plek van bestemming voel je je wat onwennig, er zijn veel mensen die je niet kent. Je zoekt oogcontact met iemand die vrolijk rondkijkt. Ze knikt je bemoedigend toe en komt op je afgelopen. ‘Hoi, ik ben Kim, wat leuk je te ontmoeten. Nou, hier ga ik waarschijnlijk niks van bakken haha, heb jij dit al eens eerder gedaan?’

Je voelt de onzekerheid van je afglijden en besluit je aandacht op deze positieve dame te richten. Je vertelt haar dat het keyword ‘concentratie’ is.

Dan krijg je instructies over het boogschieten. Je luistert goed, arm strekken, niet teveel kracht zetten. Dan ben je aan de beurt. Je haalt diep adem, je richt…. eerste keer mis. Je richt nog een keer…. Raak! In ieder geval raak genoeg denk je blij. Je krijgt luid applaus, voelt de energie door je lichaam stromen en ineens krijg je zin in deze dag.

Dat waar je je aandacht op richt groeit.

Focus bepaalt wat je ziet en hoe je je voelt. Richt je je op het negatieve, dan zul je je hoogstwaarschijnlijk slecht voelen. Richt je je op het positieve, hoe klein ook, is daar de opening naar optimisme en geluk.


«